Autor |
RE: Wałki rozrządu |
Zwierz
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 02-10-2007 23:18 |
|
|
bo pompa jako taka jest bo jest od innych aut, ale porsche już tego nie proponuje. Od audi/VW prosze bardzo
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
troll oslo
Użytkownik
Miejscowość: Moss-Norwegia
Data rejestracji: 07.08.07 |
Dodane dnia 03-10-2007 22:51 |
|
|
wv audi tez nie ma juz tego jako czesci orginalne ani zamiennikow....
dzwonilem i szukali dla mnie i nieznalezli nic dopiero pogrzebalem w pracy w programach zamiennikow i znalazlem w skf-ie ..
a jesli ktos potrzeboje to mozna duzo znalesc w katalogu wv-audi na
www.vagcat.com
ale trzeba sie zarejestrowac, jest za free i calkiem ok
|
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 04-10-2007 23:28 |
|
|
Trochę głupio pisać w temacie "wałki rozrządu" o pompie wody, ale co tam - w Inter Cars mają te pompy 3 różnych firm. Ja kupiłem ostatnio Hapeco (czy jakoś tak).
Ogólnie to co raz więcej części przestaje być dostępnych w oficjalnych katalogach - pompa oleju wycofana z oferty w 2005 roku, szklanki trochę wcześniej, zaczynają być trudności z dostaniem markowych pierścieni czy panewek nawet. Niewesoło się robi |
|
Autor |
Sliwka
Użytkownik
Miejscowość: Libertów k. Krakowa
Data rejestracji: 29.07.07 |
Dodane dnia 05-10-2007 10:29 |
|
|
No niestety wygląda na to ze coraz mniej części będzie dostępnych... czyli nasze autka wkraczają powoli w erę zabytków
Ja poszukuję popychaczy zaworów... no i jest problem... Fota miała ale już nie ma ... |
|
Autor |
Zwierz
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 05-10-2007 16:27 |
|
|
a tłoki kompletne nie podejdą od audi ?
PORSCHE 924 '81 2.0, targa, szary, (poTOMowy), żółte tablice (pojazd zabytkowy) |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 05-10-2007 16:34 |
|
|
Czyli popularnych "szklanek" szukasz o których pisałem wyżej, że niedostępne. Nie daj się złapać na te które ma Fota i Inter-Cars w katalogu - mają błąd w opisie. To co chciali by Ci sprzedać jako szkalnaka do 924 (z mechaniczną regulacją) to w rzeczywistości popychacz hydrauliczny z benzynowych Audi. Średnica ta sama, ale zasada działania inna. WIęc może i dobrze, że nie mieli.
Ja obecnie tesyować będę inne rozwiązanie - po zarżnięciu 3 kompletów szklanek i wałków rozrządu postanowiłem zrobić to najporządniej jak się da - mam nowy wałek i szkalnki przeszlifowane od nowa. Oczywiście szkalnki to "używki", ale w możliwie najlepszym stanie. Wysłałem je do jedynego zakładu jaki znalazłem który umie szlifować szkalnki jak należy, czyli z zachowaniem sfery na jej powierzchni. Wszyscy inni "specjaliści" szlifują szklanki "na płasko" na zwykłej szlifierce magnesowej, a tak nie należy.
Potem takie szklanki można azotować przywracając im rządaną twardość. Ja jednak tej ostatniej czynności, za namową szlifierza, na razie nie wykonywałem. Zapewniano mnie, że zdjęto tak mało materiału przy szlifie, że nie ma sensu (a azotowanie drogie jest więc dałem się na razie przekonać).
Potestuję to rozwiązanie, pojeżdżę i dam wszystkim zainteresowanym znać. Może będę mógł Wam zaoferować szklanki "jak nówki" za bardzo niską cenę w porównaniu do nowych (jeśli byłyby dostępne to kosztowałyby 250-270 zł/szt).
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
Sliwka
Użytkownik
Dodane dnia 18-04-2008 22:25 |
|
|
pilatus napisał/a:
Może będę mógł Wam zaoferować szklanki "jak nówki" za bardzo niską cenę w porównaniu do nowych (jeśli byłyby dostępne to kosztowałyby 250-270 zł/szt).
jacek(pilatus)
Czyli w cenie nówek
Ostyatnio dzwoniłem do Porschecentum i taką cene podali mi dla nowych szklanek.
Ale odświeżam temat z troszkę innego powodu
Nie wiem czy ktoś się dopatrzył ale w Pet wyszczególnione jest kilka typów śrubek regulacyjnych luzu zaworowego...
Aktualnie mam problem taki że zabrakło regulacji, szklanki są ok , zregenerowany wałek jest ok , niestety zabrakło możliwości ustawienia wystarczająco małego luzu.
Z tego co doczytałem to można wymienić te śrubki na "większe".
Niestety w katalogu są one identyfikowane przez jakieś kolorowe znaki. wiadomo jak takowe zachowają się po kilku "latach" przebywania w oleju.
Może ktoś ma dostęp , możliwość odnalezienia wymiarów poszczególnych śrubek. Jeśli pomysł by wypalił , można zregenerować (spolerować) nawet dość mocno zobijane szklanki , a ubytek zniwelować właśnie tą regulacją |
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 19-04-2008 16:53 |
|
|
Nie są oznaczane kolorami ale mają nacięcia 0 nacięć, 1 nacięcie, 2 albo 3. Im więcej nacięć tym grubsza zdaje się. Nacięcia są po przeciwnej stronie niż się wsadza imbus.
Jeszcze można pokombinować tak, że np. w którymś zaworze masz taką z 3 nacięciami a wykręconą a w tym masz 0 i wkręcona jest na maks i ci brakuje. Więc może można je zamienić. Obejrzyj sobie wszystkie jakie masz ile nacięć. Albo kombinuj używane.
2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
Edytowane przez juras dnia 19-04-2008 16:53 |
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 19-04-2008 18:41 |
|
|
Sliwka ma racje. Na poczatku srubki byly oznaczane kolorami. Takie punkciki farbka robione, dopiero pozniej wprowadzili naciecia - nie wiem kiedy ale jest o tym w haynesie na stronie z oznaczeniami tych srubek. Jesli chodzi o szklanki to da sie je obrabiac. Sam kiedys gdy braklo mi regulacji i srubek zdejmowalem ze szklanki ilestam - nie pamietam. W kazdym razie sa one obrabialne. Poniewaz sa obrabialne a ja lubie przerobki wpadlem na pomysl zeby zrobic szklanki niezniszczalnymi TAK TAK. Mozna ze szklanki zebrac z wierzchu troche materialu zostawiajac na brzegach fazke - zrobic taka jakby szklaneczke tzn ze srodka wybrac a bo brzegach zostawic i zakupic komplet plytek np od forda czy jakiegos innego auta. Wkladamy wtedy taka plytke w przygotowana szklanke i mamy doskonale rozwiazanie - niezniszczalne bo jak plytka sie wybije lub wytrze po prostu ja wymieniamy - tanio i prosto
2) - mamy mozliwosc dodatkowej regulacji bo plytki sa robione w roznych szerokosciach.
Co WY na to??? |
|
Autor |
Wulkan
Użytkownik
Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 25.11.07 |
Dodane dnia 20-04-2008 01:18 |
|
|
Wybrac material z czola szklanki? To chyba tylko szlifowanie... Poza tym dodatkowe plytki = wieksza masa. Ale ogolnie dalo by sie zrobic (nie pamietam jak z gruboscia denka szklanki)?
Junak OHRV M07 NA 520ccm
Junak OHV M10 NA 700ccm
Junak OHV M10 Turbo 600ccm
Porsche 924 1982r NA |
|
Autor |
hades307
Użytkownik
Miejscowość: Freie Stadt Danzig
Data rejestracji: 02.01.08 |
Dodane dnia 20-04-2008 12:20 |
|
|
piterson napisał/a:
juras napisał/a:Kupował ktoś z was jakieś części w USA ? Jak wygląda przesyłka ?
Ja kupowałem i wszystkich do tego zachęcam! Napiszę w nowym wątku, żeby było dla potomnych.
chciałem kupić zawieszenie 2 kolumny macphersona przód z regulacja wysokości i amorki to tyłu ze sprężynami również z regulacja wysokości masa paczki około 10kg sprzedawca z proponował mi około 200s za przesyłkę
ale jak wszyscy wiemy każdy sprzedawca na ebayu ma swoje ceny za przesyłkę |
|
Autor |
michal928
Użytkownik
Miejscowość: Raszyn
Data rejestracji: 20.10.06 |
Dodane dnia 25-04-2008 01:02 |
|
|
Dzisiaj przechodzilem przez regulacje luzu zaworowego i przy okazji posprawdzalem rodzaje srubek regulacyjnych. Sa ich 2 rodzaje - znaczone farba i nacieciami. Kolejne stopnie srubek regulacyjnych sa co 0,1 mm. tzn brak naciecia (0,0) , 1 naciecie(+0,1), 2 naciecia(+0,2), 3 naciecia (+0,3) i 4 naciecia(+0,4) w stosunku do srubi bez naciec. Znaczone farbka niestety trzeba mierzyc bo po farbie po tylu latach nic nie zostaje... |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 25-04-2008 10:36 |
|
|
Ja tylko sprostuję informację o cenie, bo może napisałem niejasno - jedna nowa szklanka, gdy była dostępna, kosztowała ok 250-270 zł.
Mnie obróbka wszystkich szklanek kosztowała zdecydowanie mniej niż jedna nowa.
Jak pewnie wiadomo, tesowanie moich szklanek nie idzie najlepiej, bo auto wciąż stoi (przejechało 200 km i znów je rozebrałem) - brak czasu by skończyć . Za to kolega miniver robił szklanki w ten sam sposób co ja - może więcej jeździ i napisze coś więcej o ich trwałości itd.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
miniver
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07 |
Dodane dnia 25-04-2008 12:52 |
|
|
A u mnie wszystko przeciąga się równie zgrabnie... Miałem dwa zapasowe zestawy szklanek, ale chciałem też wyjąć zestaw, który był w aucie i wysłać jak najwięcej do oszlifowania, żeby oni wybrali najlepsze. Po wyjęciu szklanek, które były w aucie okazało się, że każda z nich ma wżery, co mnie trochę przeraziło... W każdym razie wysłałem do Krakowa dwa zestawy i teraz czekam aż do mnie wrócą... Na razie jedyne co mogę powiedzieć o tej firmie, to że pracuje tam miły człowiek, z którym fajnie się rozmawia Będę chciał jeszcze szklanki azotować - znalazłem nawet człowieka, który w Łodzi się tym zajmuje, ale konkrety poznam dopiero kiedy odzyskam szklanki.. Oto jego 'strona':
http://www.mokwerg.info/index_pliki/v3_slide0001.htm
Don't panic! |
|
Autor |
Sliwka
Użytkownik
Dodane dnia 26-04-2008 11:04 |
|
|
ja w tym tygodniu odstawiłem "bestię" do znajomych
Chłopaki naprawdę się postarali i mieli 3 dniową zabawę ze śrubkami
Nie jestem w 100% przekonany do zastosowanego rozwiązania... Śrubki regulacyjne zostały napawane i wypolerowane , tak że teraz luz zaworowy jest "jak w podręczniku" , faktycznie różnica w pracy silnika jest znaczna
Zobaczymy jak długo to wszystko wytrzyma , ale zaczynam już powoli zbierać na inną głowicę + remoncik + nowy wałek i szklanki
Edytowane przez Sliwka dnia 26-04-2008 11:16 |
|
Autor |
miniver
Użytkownik
Dodane dnia 06-05-2008 13:12 |
|
|
Czy wie ktoś może z czego są wykonane szklanki? Interesuje mnie, co to za warstwa na wierzchu - dlaczego się świecą jak psu... kaganiec?
Don't panic! |
|
Autor |
miniver
Użytkownik
Dodane dnia 09-08-2008 00:32 |
|
|
Dzisiaj w ramach unikania pracy grzebałem w internecie i natrafiłem na coś ciekawego... Otóż zdaje się, że ta firma:
http://www.newman-cams.com/
ma w katalogu szklanki do 924 w cenie 80 funtów za komplet - zda mi się, że to atrakcyjna cena... Ciekawe tylko jak z trwałością..
Don't panic! |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 11-08-2008 11:54 |
|
|
hmmm - tylko, że zykle szklankę określa się angielskim terminem "valve tappet" - popychacz zaworu.
Co może znaczyć "Cam Buckets"??? No chyba, że nasza "szklanka" to w Anglii "wiadro" .
Jeśli to faktycznie szklanki są i jest to cena za komplet, to rewelacja. Jeśli ktoś będzie kupował to chętnie dołączę się do zakupów.
pzdr
jacek |
|
Autor |
miniver
Użytkownik
Dodane dnia 11-08-2008 13:14 |
|
|
Ano mają bajzel terminologiczny anglojęzyczne narody... 'Tappet' to określenie brytyjskie, amerykańskie to 'lifter'... jest jeszcze 'follower'.. Na 'bucket' sam jeszcze nigdy nie natrafiłem, ale na pewno chodzi o szklanki... Mowa o nich jest na drugiej stronie tego wątku:
http://www.924board.org/viewtopic.php?t=23460
Są nawet zdjęcia...
Don't panic!
Edytowane przez miniver dnia 11-08-2008 13:15 |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Dodane dnia 11-08-2008 16:00 |